Zahájení turistické sezóny

29. března 2014

Tohoto dne se zastavil v Ludéřově cestovní kočár z muzea kočárů v Čechách pod Kosířem, při své propagační jízdě v nové turistické sezóně. Majitelem muzea jsem byli požádáni o stylové přivítání na jeho cestě...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pěkné sobotní slunečné odpoledne přivítalo kromě pěkného koňského spřežení s historicky oblečeným doprovodem i první návštěvníky na sýpce. Byli příjemně překvapeni proměnou původně nevzhledného rozpadajícího se středověkého sídla nižší šlechty, další ocenili hanácké kroje či napoleonskou uniformu našeho kolegy. Pěkný dojem z tohoto dne pokazil jen neočekávaný opakovaný požadavek majitele kočáru na zaplacení údajného kolomazného*. Je škoda, že v dnešní době, kdy lidé dost nelibě nesou různé poplatky za neopodstatněné úkony či rozhodnutí, povyšuje majitel kočáru "kolomazné" za povinnost pro každého a je rozladěn, že jeho požadavek nebyl splněn.

 

 Foto: Vladimír Navrátil a Karel Váňa  

 

 

* Kolomazné - dobrovolná forma úplatku ze strany hospodských v místě s větší koncentrací stravovacích a ubytovacích hostinců, jak nalákat kočí k zastávce právě u jejich hospody a získat tak tržbu za jídlo a ubytování od cestujících.Pokud byla na trase hospoda osamocená, hospodský neměl potřebu na provoz kočáru přispívat, neboť si spřežení vozu potřebovalo odpočinout a cestující se chtěli při delší cestě občerstvit. V tom případě si kolomaz, pokud byla potřeba, zaplatil kočí sám.

 

 

 

 

 

(c) 2014 o.s. U nás